Olifantenritten in Sri Lanka: dierenleed! Srilankarondreis.com

WhatsApp

Bellen

Mailen

Messenger

 

Olifantenritten in Sri Lanka: dierenleed!
Door Bas op 26 maart 2019

Wereldwijd worden er honderden dieren weggerukt uit hun natuurlijke omgeving om te leven in gevangenschap. Deze dieren worden lichamelijk en geestelijk mishandeld enkel voor het plezier van een toerist. Vaak wordt er niet ingezien wat voor leed er vooraf ging, tijdens een deelname aan een van de vele excursies met dieren.


Sri Lanka is een snelgroeiende vakantietrekpleister. Dit komt mede door de prachtige standen en de bijzondere nationale parken. Helaas betekent een snelle groei in het toerisme ook meer leed voor olifanten in gevangenschap. De olifanten zijn een belangrijk onderdeel in de cultuur en het toerisme in Sri Lanka.

Een olifant lijkt een groot en sterk dier, echter zijn de rug en nek van een olifant te zwak om volwassen mensen in een mandje te dragen. Doordat een olifant een wild dier is, past het niet in hun gewoonten om mensen te dragen. Helaas gaat hier dierenleed aan vooraf om deze dieren te temmen. De olifanten worden mishandeld, zodat de dieren luisteren naar de trainers om toeristen te dragen. Toeristen zitten bovenop de olifant in een metalen zitting. Dit heet een ‘howdah’. De howdah zit vastgebonden op de gevoelige rug van de olifant wat permanente rugletsel kan veroorzaken. Dagelijks leven deze dieren in angst voor hun trainer, oftewel mahout. Een mahout probeert de olifant in bedwang te houden met een speerachtig voorwerp met een  scherpe haak die wordt gebruikt om de olifant te verwonden. Helaas komt dit ook voor in Sri Lanka in de omgeving van Lion’s Rock in Sigiriya of in de omgeving van Kandy.

Zolang toeristen olifantenritten en andere dieronvriendelijke excursies zullen ondersteunen, zullen dieren geconfronteerd worden met uitbuiting en mishandeling. Als reisorganisatie betreuren wij deze vorm van toerisme ten zeerste en adviseren wij om niet deel te nemen aan deze dieronvriendelijke excursies.

Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden om alsnog olifanten van dichtbij te kunnen zien in Sri Lanka. Dit kan gedaan worden tijdens olifanten spotten tijdens een safari in Sri Lanka. Het is mogelijk om op safari te gaan in Yal Uda Walawe of in Minneriya. In Mineriya komen regelmatig aan het einde van de dag de olifanten bij elkaar om te drinken en ziet u met goed geluk hele groepen bij elkaar! 

Bekijk ook eens deze individuele rondreizen naar Sri Lanka

Sri Lanka & de Malediven

Sri Lanka & de Malediven 15-daagse Privé Rondreis Sri Lanka & de Malediven Vanaf 2575,- p.p.

Combineer tijdens deze rondreis door Sri Lanka alle culturele, historische en natuurlijke hoogtepunten met enkele heerlijke stranddagen in het tropische paradijs de Malediven!

Lees meer
Actief Sri Lanka Avontuur

Actief Sri Lanka Avontuur 18-daagse Privé Rondreis Sri Lanka Vanaf 2230,- p.p.

Ben jij op zoek naar een avontuurlijke reis met tussendoor relaxdagen aan één van de mooiste stranden van Sri Lanka? Dan is deze reis precies wat je zoekt!

Lees meer
Pure Luxe op de Malediven

Pure Luxe op de Malediven 10-daagse Privé Rondreis de Malediven Vanaf 8325,- p.p.

Voor velen is het een droombestemming, de Malediven. Hier vind je de mooiste koraalriffen van de wereld en daarom ideaal voor duikers en snorkelaars. Tijdens deze reis...

Lees meer
Sri Lanka & Dubai

Sri Lanka & Dubai 17-daagse Privé Rondreis Sri Lanka Vanaf 2580,- p.p.

Wil je jouw reis net even een andere twist geven na je rondreis door Sri Lanka? Wil je nog even genieten van een hele andere wereld vol extreme luxe? Combineer dan je rondreis...

Lees meer

Vergelijkbare blogs