Reisadvies Sri Lanka | Alles over de actuele veiligheid | Srilankarondreis.com

WhatsApp

Bellen

Mailen

Messenger

 

Reisadvies Sri Lanka
Door Bas op 29 april 2019

Is het nog veilig om naar Sri Lanka te reizen? Zeker nu is het een van de meest gestelde vragen van mensen die naar Sri Lanka op vakantie willen gaan. Als Sri Lanka-specialist houden we de actuele veiligheidssituatie en het reisadvies dagelijks goed in de gaten.


Laatste update: 29 april 2019

Aanslagen Sri Lanka

Op zondag 21 april 2019 hebben er verschrikkelijke aanslagen plaatsgevonden op verschillende kerken en hotels in Sri Lanka. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Al onze reizigers in Sri Lanka waren niet in de buurt van deze locaties en zijn veilig gemeld.

Is Sri Lanka veilig voor een rondreis?

We begrijpen dat er zeker op dit moment vragen zijn over een reis naar Sri Lanka. Wij volgen hierin het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor Sri Lanka geldt momenteel het advies om hier alleen naartoe te reizen indien het noodzakelijk is. De veiligheidssituatie in het gehele land is onvoorspelbaar en onzeker. Ben je toch in het land? Vermijd dan plaatsen waar veel mensen samenkomen en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Een goede voorbereiding van je reis naar Sri Lanka kan veel problemen voorkomen. Door onze directe en intensieve samenwerking met lokale partners blijven wij dagelijks op de hoogte over de actuele veiligheidssituatie van Sri Lanka.

Reisadvies Sri Lanka

Politieke situatie Sri Lanka

In 2009 is in Sri Lanka de burgeroorlog tussen de Tamils en de Singalezen tot een eind gekomen. De burgeroorlog ging officieel van start in 1983, al was het daarvoor ook al onrustig tussen de twee partijen. De onrust bevond zich voornamelijk in het noorden van Sri Lanka waar de Tamils zich bevonden. Tijdens de politieke onrust werd Sri Lanka al wel bezocht door toeristen, met uitzondering van het noorden waar de Tamils zich bevonden. Vanaf 2009 is ook het noorden van Sri Lanka een veilig gebied voor toeristen geworden en om die reden is bijvoorbeeld Jaffna nog niet erg ontwikkeld op het gebied van toerisme. 

Vandaag de dag is de politieke toestand in Sri Lanka veilig en stabiel voor toeristen. Kleine politieke rellen zoals in oktober 2018 zal Sri Lanka altijd houden, maar hebben geen invloed op de reis die toeristen in het land maken doordat het land sterk aan de weg wil timmeren van het toerisme.

Cultuur van Sri Lanka

De cultuur in Sri Lanka en in Nederland is natuurlijk erg verschillend. Je aanpassen naar de gebruiken, normen en waarden van Singalezen is niet alleen aangenaam voor de lokale bevolking, maar zal ook een positieve bijdrage leveren aan jouw reis. Zo raden we aan om bij het maken van foto's van personen in uniform of van overheidsgebouwen eerst toestemming te vragen. Denk hierbij aan monniken, militairen of een legerbasis. Mocht er een demonstratie plaatsvinden tijdens je bezoek aan Sri Lanka, raden we je aan om deze niet bij te wonen. Een escalatie met agenten of zelf militairen zit in een klein hoekje.

Religies van Sri Lanka

Sri Lanka kent diverse religiën, waar binnen normen en waarden aanwezig zijn. Pas je daarom als reiziger aan en volg ook op de bestemming zelf advies en regels op. Zo zijn er bij het bezoeken van religieuze plekken bepaalde voorschriften. Denk daarbij aan gepaste kleding en religieus getinte tatoeages. Wil je een foto maken van een monnik, vraag dan altijd eerst toestemming. Poseer ook niet met je rug naar een Boeddhabeeld, want dit wordt niet gewaardeerd.

Seksualiteit

In Sri Lanka is homoseksualiteit bij wet verboden, maar zie je daar verder niets van terug. Sterker nog, in de hoofdstad Colombo wordt ieder jaar een Pride gehouden ter respect van de LGBTIQ community. Deze is echter wel vele malen kleiner en meer ingetogen dan de Pride die wij in Amsterdam kennen. Het geeft een goed beeld van de verstandhouding op dit gebied in Sri Lanka. In 2017 is door de EU druk gezet achter het decriminaliseren van homoseksualiteit in Sri Lanka, maar dit was vooralsnog tevergeefs.

Natuur van Sri Lanka

Dat Moeder Natuur veel schade kan aanrichten, werd in 2004 nog eens goed duidelijk gemaakt. Sri Lanka is volledig hersteld na de tsunami, maar er zijn een paar andere aspecten van de natuur die besproken moeten worden omtrent hedendaagse veiligheid. Het tropische regenklimaat kan in Sri Lanka veel teweeg brengen. Overlast van de twee moessons vindt soms plaats. Deze zijn als reiziger echter makkelijk te ontwijken door naar het advies van je reisorganisatie, je gids, chauffeur of de lokale bevolking te luisteren. Zo is het verstandig om in de maanden april tot augustus eerst na te gaan of het Peak Wilderness Sanctuary begaanbaar is voor een beklimming. 

Andere natuurelementen waar je rekening mee dient te houden, zijn zeestromingen en wilde dieren. Als je naar Sri Lanka reist, is de kans groot dat je op safari gaat. Dan word je altijd bijgestaan door een gids. Volg zijn of haar advies altijd goed op en volg de regels van het park goed op.

Verkeer

Als toerist moet je in Sri Lanka goed opletten in het verkeer. Dit kan erg chaotisch zijn en soms lijkt het net of er geen verkeersregels zijn. Drukte, een niet al te beste infrastructuur, ontbrekende verkeersregels en slechte bewegwijzering zijn hier debet aan. Ook al zijn er zebrapaden, hier wordt vaak niet naar gekeken door bestuurders en je dient daarom ook goed op te letten bij het oversteken van wegen.

Het huren van een tuktuk is op veel plekken geen enkele probleem en een leuk en veilig onderdeel van je reis. Je reisorganisatie kan je hier het beste in adviseren. 

Reizen met het openbaar vervoer, een taxi of privéchauffeur is geen enkel probleem. Spreek in die laatste situatie wel altijd een duidelijke prijs af met de chauffeur. Sommigen proberen je naar winkels van vrienden te brengen of vertellen je dat je hotel geen beschikbaarheid meer heeft en willen je naar een andere accommodatie vervoeren. 


Heb je nog vragen over de actuele veiligheidssituatie van Sri Lanka? Neem dan contact met ons op!

Bekijk ook eens deze individuele rondreizen naar Sri Lanka

Hoogtepunten van Sri Lanka 12 dagen | v.a. 1472,- p.p. incl. + +

Ontdek Sri Lanka met deze korte rondreis. Bezoek alle de hoogtepunten van dit bijzondere eiland: wandel door groene theeplantages, maak een jeepsafari en cross met een tuktuk...

Lees meer

Extreme Luxe op de Malediven 10 dagen | v.a. 8325,- p.p. incl. +

Voor velen is het een droombestemming, de Malediven. Hier vind je de mooiste koraalriffen van de wereld en daarom ideaal voor duikers en snorkelaars. Tijdens deze reis...

Lees meer

Wildlife Rondreis Sri Lanka 12 dagen | v.a. 2049,- p.p. incl. + +

Wist je dat Sri Lanka één van de meest bijzondere landschappen ter wereld heeft? Op dit eiland vind je hoge gebergtes, enorm lange kustlijnen en adembenemende tropische...

Lees meer

Tuktuk Rondreis 12 dagen | v.a. 1321,- p.p. incl. + +

Hoe tof is dit! Je reist met een tuktuk door Sri Lanka en bezoekt de mooiste plekken op het eiland. Deze reis is een groot gaaf avontuur!

Lees meer

Vergelijkbare blogs