Sri Lanka Praktische Informatie | Srilankarondreis.com

We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 202 00 54
Reisinformatie Sri Lanka

Reisinformatie Sri Lanka


Lees onderstaande praktische informatie over Sri Lanka door om meer te weten te komen over dit interessante land.


Sri Lanka heeft ongeveer 22 miljoen inwoners, die op een oppervlakte van ruim 60.000 kilometer leven. Het land is een eilandstaat, gelegen in de Indische Oceaan. Wegens de strategische ligging en vruchtbare grond speelde Sri Lanka een belangrijke economische rol in de geschiedenis. In de 16e eeuw is het enige tijd een kolonie van Nederland geweest, waarna het in Britse handen kwam. In de jaren 70 van de vorige eeuw leidden gevechten tussen verschillende stammen tot een burgeroorlog, die nu ruim tien jaar is afgelopen. Sindsdien herstelt het land zich van de ontwikkelingsachterstand die het door de burgeroorlog heeft opgelopen. Met succes, het toerisme groeit snel en ook met de economie gaat het langzaam de betere kant op.

Dagoba Anuradhapura

Beste reistijd Sri Lanka

Sri Lanka heeft een warm, tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27°C. Hoewel Sri Lanka een klein eiland is, zijn er toch verschillende beste reisperioden in de verschillende delen van het land. Aan de west- en de zuidkust kan men het beste in de periode december t/m maart reizen, omdat het daar dan het droge seizoen is en het weer er over het algemeen zonnig is. Aan de oostkust is het droge seizoen juist van mei tot september. April, oktober en november zijn in alle kustgebieden overgangsmaanden.

West Sri Lanka

In het zuidwesten van Sri Lanka treedt jaarlijks de moesson Yala op. Deze regentijd begint in april en duurt tot en met juli. Tijdens deze maanden heeft u in deze regio grote kans op overstromingen. Zeker als u wilt genieten van de mooie stranden is de regen geen fijne bijkomstigheid. Als de moesson in augustus is weggetrokken is het er goed te doen. Echter blijven er regelmatig tropische regenbuien aanwezig tot december. Van december tot en met maart is het de beste reistijd om dit gedeelte van Sri Lanka te bezoeken. Dan valt hier de minste regen.

Oost Sri Lanka

De moesson die het oosten van het land aandoet heet Maha. Deze begint in november en houdt tot en met maart aan. Als de moesson wegtrekt is het heerlijk vertoeven aan de oostkust. In april, september en oktober valt er weliswaar nog regelmatig een bui, maar in mei tot september is het er bijna altijd lekker zonnig.

Hill Country

In de Hill Country, het centrale berggebied, waar onder andere Kitulgala, Nuwara Eliya, Kandy en Ella onder vallen, is het klimaat milder. Het regenseizoen heeft hier nauwelijks invloed en dit gebied kan dan ook het gehele jaar door bezocht worden. Overdag is het er aangenaam warm met soms een briesje en in de avonduren kan het afkoelen tot zo'n Bovendien is het er ook altijd lekker fris. In de avond kan het ook wat afkoelen tot 15 graden, neem een vast meenemen is zeker een aanrader.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka is het gehele jaar door. Het is daarbij belangrijk om de juiste strandbestemming op het eiland te kiezen in verband met de wisselende seizoenen. In juli en augustus is het hoogteseizoen en in december en januari het piekseizoen, waarbij u rekening moet houden met hogere prijzen. Bent u flexibel in uw reisperiode, vraag ons dan naar het allerbeste advies!


Kleding

Het is verstandig om voornamelijk luchtige zomerkleding mee te nemen naar Sri Lanka en tevens een paar warme kleren. De Sri Lankanen kleden zich over het algemeen vrij modern, al dragen ook nog steeds veel vrouwen een sarong. Als u in Sri Lanka bent is het leuk om een kledingwinkel met sarongs te bezoeken. De felle tropische kleuren zijn kenmerkend en ze zitten ook nog eens lekker!

Er gelden wel speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt ter respect van de geloofsovertuiging.


Tijdsverschil

In de zomermaanden (april - september) is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland, in de wintermaanden (september - april) is het er 4,5 uur later. In juli gaat de zon ongeveer om 06:00 op in het land en net na 18:15 gaat deze weer onder.


Cultuur & Religie

De bevolking is uiterst vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Doordat zij erg nederig zijn, zullen zij niet snel 'nee' tegen u zeggen. Ook wanneer zij u soms niet verder kunnen helpen.

Sri Lanka kent vier geloofsovertuigingen waaronder het boeddhisme, hindoeïsme, christendom en islam. Het overgrote deel van de bevolking is boeddhistisch of christelijk en het hindoeïsme en islam zijn relatief klein in het land. Hoewel het land niet streng is op het gebied van geloof, is het respectvol omgaan met de gebruiken van een geloof erg belangrijk.

Wanneer u een bezoek brengt aan één van de vele tempels, houdt u dan rekening met de gewoontes van de bevolking. Het is de gewoonte dat u altijd buiten de tempel uw schoenen uittrekt en dat uw benen en schouders altijd bedekt zijn. Voor het fotograferen van monniken of lokale inwoners is geacht toestemming te vragen.


Eten & Drinken

De keuken van Sri Lanka is net zo kleurrijk als de vele festiviteiten, met een rijkdom aan tropische vruchten, fijne specerijen en onherkenbare groenten, enorme vissen en gigantische garnalen. Door de koloniale invloeden is de Sri Lankaanse keuken over de hele wereld bekend en zijn Portugese, Nederlandse en Britse kookkunsten te herkennen.

Rijst met curry is het nationale gerecht; een gevarieerd gekruide maaltijd van rijst, vlees, kip, vis en verschillende soorten groente. Sommige curries zijn ongelooflijk heet en andere curries zijn milder van smaak. Voor elke curry wordt een apart kruidenmengsel gebruikt. Sri Lankanen eten het liefste driemaal per dag curry, maar bij eetgelegenheden zijn bijna altijd ook andere gerechten mogelijk.

Verder ziet u veel tropische vruchten zoals papaya’s, mango’s, passievruchten, ramboetan, lovi, bananen, jackfruits, enz. De nationale drank is arrack, gemaakt van de kokospalm. En natuurlijk is de beroemde Ceylon thee ook bijna overal en altijd te koop. De Sri Lankanen drinken deze het liefst met veel melk en veel suiker.

Lion's bier is het populairste biermerk in het land en is in ieder café verkrijgbaar. Sri Lanka kent verder alleen geïmporteerde wijn en uiteraard zijn er bij de vele strandtenten de nodige cocktails te bestellen. Sommige hotels schenken geen alcohol vanwege het geloof of bijvoorbeeld tijdens een feestdag.

Wij raden u aan geen water uit de kraan te drinken en maagtabletten mee te nemen op reis. De Sri Lankaanse keuken kan u verrassen, al staat deze wel bekend als erg schoon en hygiënisch in tegenstelling tot andere keukens in het Aziatische continent.


Vervoer Sri Lanka

Met Srilankarondreis.com reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Sri Lanka, dan maakt u deze reis met een privéchauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privéauto die uiteraard voorzien is van airconditioning en waarbij de chauffeur elke dag voor een nieuw flesje water voor onderweg zorgt. Wij werken nauw samen met onze eigen lokale chauffeurs die de Engelse taal machtig zijn en waarmee duidelijke afspraken zijn gemaakt omtrent service.

Het is mogelijk om tijdens uw reis met de trein te reizen. Er zijn meerdere prachtige treinroutes in Sri Lanka aanwezig door bijvoorbeeld de bergen of langs de lokale gewassen en dorpen. Wij kunnen een treinreis voor u verzorgen waarbij u in de eerste, tweede of derde klas plaatsneemt. Wij verzorgen dit tot in de puntjes voor u met het afzetten op het station, het vervoeren van de bagage, een lunchpakket en uiteraard het ophalen van het eindstation. Bij interesse horen we dat graag bij uw aanvraag!