Beste reistijd voor Sri Lanka | Info over regenseizoenen | Srilankarondreis.com

We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 202 00 54
Beste reistijd Sri Lanka

Beste reistijd Sri Lanka

De beste periode in het jaar om Sri Lanka te bezoeken is afhankelijk van twee aspecten, het weer en de prijs. Graag lichten wij deze toe zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw reis.


– Gepubliceerd op 8 april 2024 door Bas


Het weer

Sri Lanka kent een bijzonder tropisch regenklimaat. Het eiland wordt namelijk door het centrale gebergte opgesplitst in twee tegenovergestelde klimaten.

In het zuiden en westen van Sri Lanka treedt jaarlijks de moesson genaamd Yala op. Deze regentijd begint eind april en duurt tot en met augustus. Tijdens deze maanden heb je aan de kust grote kans op regenachtige dagen en een sterke windkracht. Zeker als je wilt genieten van de mooie stranden is de regen geen fijne bijkomstigheid. Als de moesson in september is weggetrokken is het er goed te doen. Echter blijven er regelmatig tropische regenbuien aanwezig tot december. Van december tot en met maart is het de beste reistijd om dit gedeelte van Sri Lanka te bezoeken. Dan valt hier de minste regen.

In het oosten is er ook jaarlijks een moesson die het land aandoet en deze heet Maha. Deze moesson begint echter in november en houdt tot en met maart aan. Als de moesson wegtrekt is het heerlijk vertoeven aan de oostkust. In april, september en oktober valt er weliswaar nog regelmatig een bui, maar in mei tot september is het er bijna altijd lekker zonnig.

Je kunt dus het gehele jaar door naar Sri Lanka reizen en van heerlijk weer genieten, maar daarbij is het wel van belang dat je de juiste kustplaatsen bezoekt. In de kustgebieden is het altijd tussen de 25 en 35 graden. In het binnenland bevindt zich het berggebied waarbij het iets koeler is. We spreken dan nog steeds van een temperatuur van 20 tot 30 graden overdag. In de avonduren kan het hier echter afkoelen tot net boven de 10 graden, waardoor het meenemen van een paar warme kleren wel raadzaam is.

Bewolkte Theevelden Sri Lanka

Weer in Colombo

De hoofdstad van Sri Lanka heeft een tropisch moessonklimaat, dat hoge temperaturen en luchtvochtigheid het hele jaar door kent. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30°C, dat gedurende de seizoenen stabiel blijft. Colombo heeft twee regenperiodes door de moessons, zoals de zuidwestelijke moesson. Dit duurt van mei tot september en zorgt voor veel neerslag. De noordoostelijke moesson duurt van oktober tot januari. Die brengt ook regen met zich mee, maar in mindere mate. De droogste periode is van februari tot april, wanneer het weer warm en relatief droog is. De hoge luchtvochtigheid zorgt vaak voor een benauwd gevoel, vooral tijdens de regenachtige periodes.

Colombo Klimaattabel

Weer in Trincomalee

Aan de noordoostkust van Sri Lanka ligt Trincomalee, dat een tropisch moessonklimaat heeft. Het weer is er het hele jaar door warm en zonnig, met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen de 27°C en 34°C. De luchtvochtigheid blijft ook hoog gedurende het hele jaar. De stad ervaart de meeste neerslag tijdens de noordoostelijke moesson van oktober tot januari. De droge periode vindt vaak plaats van mei tot september, wanneer het weer warm en relatief droog is. Dit is ook de ideale periode voor strandactiviteiten en toerisme.

Trincomalee Klimaattabel

Weer in Nuwara Eliya

In de centrale hooglanden ligt Nuwara Eliya, dat bekend staat om haar koele en gematigd klimaat. Dit wijkt af van het tropische weer in de rest van Sri Lanka. De stad ligt op een hoogte van ongeveer 1.868 meter boven zeeniveau, waardoor de temperaturen koeler zijn. Overdag liggen de temperaturen meestal tussen de 20°C en 25°C, terwijl ze ‘s nachts kunnen dalen tot rond de 10°C of zelfs lager. Hier komt ook veel neerslag voor, vooral tijdens de zuidwestelijke moesson van mei tot september. Het is vaak bewolkt met regenachtig, hierdoor wordt Nuwara Eliya vaak “Little England” genoemd.

Nuwara Eliya Klimaattabel

De prijs

Veel Aziatische landen zijn een voordelige reisbestemmingen voor Sri Lanka geldt dat niet anders. Je kunt in Sri Lanka nu eenmaal meer voor je geld krijgen dan in landen als Nederland, Ecuador, Zuid-Afrika of Australië. Een luxe vakantie naar Sri Lanka is een stuk betaalbaarder voor ons West-Europeanen dan een luxe vakantie naar Australië. Een kans die niet veel reizigers aan zich voorbij laten gaan.

Als we de vergelijking in prijzen echter van wereldwijd naar nationaal aanpassen, is er wederom een groot prijsverschil zichtbaar in verschillende seizoenen. Sri Lanka kent in dat opzicht drie seizoenen;

Hoogseizoen: Juli & Augustus

Piekseizoen: December & Januari

Laagseizoen: Alle overige maanden

Het hoogseizoen is de periode waarin veel landen van het noordelijk halfrond vakantie vieren. Tevens wordt er in deze periode het jaarlijkse Perahera festival gehouden in Sri Lanka, een boeddhistische traditie. Dit resulteert in hogere prijzen voor bijvoorbeeld vliegtickets, hotelovernachtingen en soms is zelfs het biertje op het strand iets duurder dan gebruikelijk.

Het piekseizoen is de periode van de feestdagen waarbij een groot deel van de wereldbevolking vakantie viert en de mogelijkheid heeft om op reis te gaan. Tevens is dit de vakantieperiode voor het zuidelijk halfrond en Sri Lanka zelf wat resulteert in absolute hoogte in prijzen.

Het laagseizoen bestaat uit maanden waarin geen grote vakantieperiodes vallen. Hotels hebben over het algemeen een lage bezettingsgraad en daardoor liggen de prijzen lager.

Jungle Beach Zwembad
Jungle Beach Zwembad
Heritance Negombo
98 Acres Hotel Sri Lanka

De beste reistijd is voor iedereen anders. Het hangt af van de mogelijkheden die je als reiziger heeft. Ben je bijvoorbeeld gebonden aan de schoolvakanties? Of misschien is mooi weer aan de Sri Lankaanse kust voor jou niet van belang omdat je toch doorreist naar de Malediven?

Bij Srilankarondreis.com bespreken we jouw mogelijkheden en adviseren wij je in de reistijd. Zo achterhalen wij voor iedereen de ideale reistijd!

Populaire Rondreizen

Gerelateerde Blogs