Valuta Sri Lanka | Goed voorbereid op reis | Srilankarondreis.com

We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 202 00 54
Valuta, betalen en fooi geven in Sri Lanka

Valuta, betalen en fooi geven in Sri Lanka

Wanneer geef je nou precies fooi in Sri Lanka? Wat is de valuta en de wisselkoers? Kun je overal wel pinnen en heb je een creditcard nodig in Sri Lanka? Na het lezen van deze blog weet je alles wat je moet weten voordat je op reis gaat naar Sri Lanka.


– Gepubliceerd op 2 december 2022 door Bas


Betaalmiddel
In Sri Lanka betalen ze met de roepie. 1 Euro is op het moment van schrijven van deze blog 210 Sri Lankaanse roepie waard. De biljetten starten bij een bedrag van 20 roepie en dit loopt op tot biljetten van 5000 roepie. Zorg er altijd voor dat je voldoende kleine biljetten bij de hand hebt. Er zal niet altijd wisselgeld van 5000 roepie aanwezig zijn. Je kunt over het algemeen wel met je creditcard betalen bij hotels, grote restaurants en winkelcentra. Neem voor de zekerheid wel altijd voldoende contact geld mee.

Geld omwisselen en opnemen
Je kunt je geld op verschillende manieren omwisselen of opnemen. Voordat je op reis gaat, kun je al via verschillende websites Sri Lankaanse roepies kopen. Op vliegvelden in Europa en het internationale vliegveld van Sri Lanka kun je zowel je geld omwisselen als roepies aanschaffen. Let daarbij altijd goed op de commissie die je hierop betaald. In de grotere of toeristische steden kun je altijd meerdere banken vinden met een geldautomaat. Met je Nederlandse pinpas kun je geld opnemen bij de Commercial Bank. Hiervoor moet je in je online betaalomgeving wel Azië als betaalbestemming toevoegen voor de periode dat je op reis bent. Met je creditcard kun je bij iedere bank geld opnemen, maar betaal je wel een hogere fee. De hoogte van de bedragen die je kunt opnemen zijn vaak verschillend. Geeft het geldautomaat een storing, probeer dan een lager bedrag op te nemen.

Betaalgewoonten
In Sri Lanka zijn er bepaalde betaalgewoonten waar we je graag over informeren. Zo is een fooi bij restaurants, kofferdragers, gidsen en kamermeisjes gebruikelijk. Denk bij restaurants over het algemeen aan 10%, afhankelijk van de ervaring. Voor andere fooien is een bedrag rond de 100 roepie gebruikelijk. Bij een enkele rit in een taxi waarbij voorafgaand een prijs is afgesproken, is een fooi niet gebruikelijk. Heeft de chauffeur je een extra dienst aangeboden of maak je een hele dag gebruik van zijn diensten, dan is een fooi wel op zijn plaats. Ga bij het laatste geval uit van zo'n 1000 roepies. Bij klein gunsten horen kleine giften. Denk hierbij aan het maken van foto's van mensen of hun eigendommen en de Sri Lankaan die op je schoenen let wanneer je de tempel gaat betreden. Bij het shoppen naar souvenirs is het gebruikelijk om af te dingen. Blijf hier uiteraard wel beleefd in.

Kosten
Wat je kunt verwachten bij dagelijkse uitgaven als een taxi, drankje of eten;

  • Fles water - 50 roepie
  • Kop koffie - 200 roepie
  • Glas bier - 400 roepie
  • Lunch - 800 roepie
  • Diner - 1200 roepie
  • Buskaartje - 40 roepie
  • Taxirit - altijd vooraf afspreken
  • Pak sigaretten - 1200 roepie
  • Scooter huren - 2000 roepie per dag

Populaire Rondreizen

Gerelateerde Blogs