Vervoer in Sri Lanka | Srilankarondreis.com

We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 202 00 54
Vervoer in Sri Lanka

Vervoer in Sri Lanka

Sri Lanka is een van de kleinste landen van Azië waardoor het makkelijk is om doorheen te reizen. Wij raden zeker aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zo leert u de locals kennen en ziet u prachtige uitzichten en landschappen.


– Gepubliceerd op 17 november 2022 door Sander


Bus
In Sri Lanka rijden de bussen in alle delen van het land. Er zijn twee soorten bussen; de staatsbussen van Central Transport Board (CBT) en de privébussen.

De CBT bussen zijn spotgoedkoop en rijden overal. Of je nu moet zijn in een van de grote steden of in de meest afgelegen plaatsjes de CBT bussen rijden overal heen. De keerzijde is dat de bussen vaak erg oud en overvol zijn. De locals gebruiken deze bussen ook. Heel comfortabel gaat je reis niet worden in de bus maar wel goedkoop. Een ritje van Colombo naar Kandy kost 140 roepies, dat is €0,80 cent en duurt ongeveer 3 uur.

Naast de CBT bussen hebben ze ook privébussen. Deze dienen voor vervoer bij tours en excursies. Het zijn verschillende bussen en minivans die variëren van oud tot nieuw en zijn voorzien van wc, tv en airco. Deze bussen zijn wel dubbel zo duur maar voor Nederlandse begrippen is dat nog steeds erg goedkoop. Dus wil je reizen met iets meer comfort en ook sneller op de bestemming zijn dan zijn de privébussen een goede optie.

Trein
Over de trein in Sri Lanka zijn de meeste mensen erg positief en wordt dan ook vaak de mooiste treinreis genoemd. Je kunt bijna overal komen met de trein en het is een goedkope manier van reizen. Onderweg zie je prachtige landschappen en de afstanden zijn kort. Sri Lanka heeft drie hoofdlijnen die vanuit de hoofdstad Colombo richting het noorden, midden en zuiden van het land gaan. Het hoofdspoor is de middenlijn en loopt richting het heuvelachtige centrale gedeelte van Sri Lanka en stopt onder andere in Kandy, Nuwara Eliya en eindigt in Badulla. De noordlijn gaat via Colombo naar de koningssteden, Anuradhapura, Polonnaruwa en Trincomalee aan de oostkust. De zuidelijke lijn gaat richting Matara, Hikkaduwa en Galle.

Je hebt in de trein drie verschillende klasse. De eerste klas zit vaak heel snel vol en beschikt over airco, de tweede klas heeft bedjes en de derde klas is super goedkoop maar wel erg druk. Wij raden je aan om een keer in de derde klas te gaan zitten zodat je het echte local gevoel krijgt.

Tuktuk
Wil je een keer iets anders dan de taxi neem dan de tuktuk of rickshaws deze zijn ongeveer even goedkoop. Spreek wel goed van te voren de prijs af want anders laten ze je veel meer betalen.

Sommige tuktuk chauffeurs hebben afspraken met bevriende winkels en krijgen commissie als ze mensen daarheen brengen. Dit zullen ze dan ook vaak proberen. Als je dit niet wilt moet je het gewoon aangeven.

Een tuktuk rit kost ongeveer 50 roepie, zo’n €0,30 cent. Je kunt tuktuk’s ook voor de hele dag huren en dat kost dan ongeveer 20 euro.

Auto huren
Een auto huren in Sri Lanka kan, maar wordt over het algemeen niet aangeraden. Het verkeer in Sri Lanka is rommelig en regels worden niet nageleefd. Wat je wel kunt doen, is een auto met chauffeur nemen. Dit is vele malen veiliger en kost niet veel geld. Voor $30 per dag heb je een kleine auto met chauffeur. Hier zitten de benzine, salaris van de chauffeur en eventuele tol bij inbegrepen.

Populaire Rondreizen

Gerelateerde Blogs