Duiken op de Malediven | Srilankarondreis.com

We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 202 00 54
Duiken op de Malediven

Duiken op de Malediven

De Malediven staan wereldwijd bekend als de droomplek voor de duiksport, maar waarom eigenlijk? Dat lichten we in deze blog graag toe!


– Gepubliceerd op 10 januari 2023 door Bas


Welkom in het paradijs

De Malediven, een tropische vakantiebestemming in de Indische Oceaan. De Malediven bestaan uit een kleine 1200 eilanden en 26 atollen. Een atol is een kleine groep eilanden die bij elkaar zijn gelegen. In totaal bezet de Malediven een oppervlakte van 90.000 vierkante meter waarvan 4% land betreft. Dat komt mede doordat het grootste eiland maar 5 vierkante kilometer bezet. De locatie van het land bepaalt dat het hier het gehele jaar door altijd tussen de 20 en 35 graden is. En het land staat met deze eigenschappen vooral bekend als vakantiebestemming. Hagelwitte stranden, azuurblauwe zee, tropisch weer en luxe resorts zijn namelijk zeer populaire reisbestemming-eigenschappen.

Maar de Malediven beschikken over nog een aantrekkingskracht voor toeristen en dat zijn de bijzonder goede duikcondities. Zo beschikken de Malediven over een zeer groot totaal oppervlak van koraal. Deze koraalriffen zijn verspreid over de vele eilanden. Elk koraalrif is excentriek met type koraal en de dieren die er leven. Zo zijn er koraalriffen te vinden die wel dieper zijn dan 50 meter. De belangrijkste factor hiervoor is licht, maar ook golfslag is belangrijk voor het bestaan van het koraal. De golfslag kan er namelijk voor zorgen dat koraal net onder het wateroppervlak het niet overleefd. Dit maakt het bij sommige riffen lastiger om koraalriffen al snorkelend te bezichtigen, terwijl andere koraalriffen juist uitermate geschikt zijn voor snorkelen.

Walvishaai Malediven

Onderwater wildlife

Het koraal is natuurlijk van uiterst belang voor de vele diersoorten die hier leven. Vele kleine vissen vinden een veilig onderkomen tussen het zachte en harde koraal. Als je gaat snorkelen of duiken bij de Malediven is de kans groot dat er papegaaivissen, maanvissen of koraalvlinders om je heen zwemmen. Maar tussen het koraal bevinden zich ook kreeften, zeesterren, zeeslakken en in mindere mate krabben. En met een beetje geluk en een bezoek aan het juiste rif kun je ook octopussen spotten. Er zijn echter ook grotere dieren die in het rif leven. Vele haaisoorten bijvoorbeeld zoals verpleegsterhaaien en witpuntrifhaaien. En ook schildpadden komen veelvuldig voor bij het rif. De groene zeeschildpad, de dwergschildpad en de karetschildpad nesten daarbij ook op de eilanden hier.

En dan zijn er nog de grotere diersoorten die buiten de riffen leven. Reuzenmanta's, walvishaaien en in hoge uitzondering worden er ook wel eens walvissen gespot. Het zwemmen met reuzenmanta's en walvishaaien is een ervaring die mensen zich voor altijd zullen herinneren.

Manta Roggen Malediven

Duurzaamheid

Het floreren van de onderwaterwereld was niet altijd vanzelfsprekend op de Malediven. Op 5 juni 1995, op wereldmilieudag, heeft de overheid 15 gebieden van het onderwaterrijk beschermd verklaard. Zij zagen het als noodzaak voor het voortbestaan van deze prachtige natuurgebieden om overbevissing, het winnen van koraal, ankerschade en vervuiling tegen te gaan. Inmiddels kampt het koraalrif met een veel groter probleem, de opwarming van de zee, en is de vraag hoelang we nog kunnen genieten van deze prachtige onderwaterwereld. Daarom zijn er veel organisaties in het leven geroepen die nieuwe koraalriffen aan het bouwen zijn. Dit doet men door harde constructies naar de zeebodem te laten afdalen zoals klimrekken en daar stukken koraal op te planten. Dit 'onderwatertuinieren' vergt veel geduld waar het koraal maar enkele centimeters groeit elk jaar, maar zorgt er wel voor dat we voor langere tijd van deze natuur kunnen genieten. Als reiziger kun je hier een programma van volgen. Zo wordt je op de bestemming geïnformeerd over het duurzame belang en ga je tevens tuinieren. Het opzoeken van jouw geplante stuk koraal na een aantal jaar laat vaak een bijzondere indruk achter.


Snorkelen en duiken

Zowel voor snorkel- als duikliefhebbers zijn de Malediven een droombestemming. Je kunt er beginnen met duiken of je duikbrevet uitbreiden. De duikscholen met wie Srilankarondreis.com samenwerkt zijn van professionele en hoogwaardige kwaliteit, zij waarborgen zowel jouw gezondheid als de gezondheid van de onderwaterwereld. Ze beschikken over de juiste duikuitrusting, hebben ervaren gidsen in huis en bieden verschillende duikexpedities aan van nachtduiken tot verantwoord snorkelen met walvishaaien. Het hele jaar door kan er goed worden gedoken op de Malediven. De condities zijn van december tot en met april het beste. De zichtbaarheid is dan op zijn allerbest. In mei neemt de dichtheid van plankton erg toe waardoor de zichtbaarheid afneemt. Mei is dan weer wel de ideale maand als je graag met walvishaaien en/of reuzenmanta's wilt snorkelen of duiken.

Achter elke reis van Srilankarondreis.com kan wel een verblijf op de Malediven worden toegevoegd met veel snorkel- en/of duikplezier. Je kunt hier contact met ons opnemen voor vragen of een offerte aanvragen voor jouw droomreis. Wij hebben uiteraard ook een gedroomde duikvakantie samengesteld waarbij je zowel op Sri Lanka als de Malediven gaat duiken, bekijk deze hier!

Populaire Rondreizen

Gerelateerde Blogs