Olifantenritten in Sri Lanka: dierenleed! Srilankarondreis.com

We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 202 00 54
Olifantenritten in Sri Lanka: dierenleed!

Olifantenritten in Sri Lanka: dierenleed!

Wereldwijd worden er honderden dieren weggerukt uit hun natuurlijke omgeving om te leven in gevangenschap. Deze dieren worden lichamelijk en geestelijk mishandeld enkel voor het plezier van een toerist. Vaak wordt er niet ingezien wat voor leed er vooraf ging, tijdens een deelname aan een van de vele excursies met dieren.


– Gepubliceerd op 26 maart 2019 door Bas


Sri Lanka is een snelgroeiende vakantietrekpleister. Dit komt mede door de prachtige standen en de bijzondere nationale parken. Helaas betekent een snelle groei in het toerisme ook meer leed voor olifanten in gevangenschap. De olifanten zijn een belangrijk onderdeel in de cultuur en het toerisme in Sri Lanka.

Een olifant lijkt een groot en sterk dier, echter zijn de rug en nek van een olifant te zwak om volwassen mensen in een mandje te dragen. Doordat een olifant een wild dier is, past het niet in hun gewoonten om mensen te dragen. Helaas gaat hier dierenleed aan vooraf om deze dieren te temmen. De olifanten worden mishandeld, zodat de dieren luisteren naar de trainers om toeristen te dragen. Toeristen zitten bovenop de olifant in een metalen zitting. Dit heet een ‘howdah’. De howdah zit vastgebonden op de gevoelige rug van de olifant wat permanente rugletsel kan veroorzaken. Dagelijks leven deze dieren in angst voor hun trainer, oftewel mahout. Een mahout probeert de olifant in bedwang te houden met een speerachtig voorwerp met een  scherpe haak die wordt gebruikt om de olifant te verwonden. Helaas komt dit ook voor in Sri Lanka in de omgeving van Lion’s Rock in Sigiriya of in de omgeving van Kandy.

Zolang toeristen olifantenritten en andere dieronvriendelijke excursies zullen ondersteunen, zullen dieren geconfronteerd worden met uitbuiting en mishandeling. Als reisorganisatie betreuren wij deze vorm van toerisme ten zeerste en adviseren wij om niet deel te nemen aan deze dieronvriendelijke excursies.

Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden om alsnog olifanten van dichtbij te kunnen zien in Sri Lanka. Dit kan gedaan worden tijdens olifanten spotten tijdens een safari in Sri Lanka. Het is mogelijk om op safari te gaan in Yal Uda Walawe of in Minneriya. In Mineriya komen regelmatig aan het einde van de dag de olifanten bij elkaar om te drinken en ziet u met goed geluk hele groepen bij elkaar! 

Populaire Rondreizen

Gerelateerde Blogs