Perahera Festival Sri Lanka | Srilankarondreis.com

We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 202 00 54
Het Perahera Festival in Sri Lanka

Het Perahera Festival in Sri Lanka

Sri Lanka telt ontzettend veel feestdagen. De diversiteit aan godsdiensten maakt dat Sri Lanka bijvoorbeeld zowel het hindoeïstische lentefeest als het christelijke Kerstmis kent. Bij feestdagen horen natuurlijk gebruiken als cadeau's en parades, maar ook gesloten winkels en afgezette straten. Het meemaken van een feestdag in een ander land is natuurlijk een bijzondere belevenis. Het Esala Perahera Festival is daar geen uitzondering op. Het is een nationaal feest waarbij Boeddha wordt vereerd.


– Gepubliceerd op 3 november 2022 door Bas


Achtergrond Perahera Festival Sri Lanka

Voor de reden waarom dit festival in Kandy wordt gevierd moeten we 2.400 jaar terug in de tijd. Boeddha is ongeveer 400 jaar voor Christus fysiek overleden in het noorden van India in de plaats Kushinagara. Bij de crematie van zijn lichaam zou zijn tand uit het vuur zijn genomen. Het relikwie had voor de bevolking zo'n grote religieuze waarde dat de bezitter ervan over het land mocht heersen, dat zou Gods wil zijn. Dit leverde de nodige oorlogen op en de tand werd keer na keer veroverd door de nieuwe overheerser. Tot de tand door een prinses naar Sri Lanka zou zijn meegesmokkeld en in de oude koningsstad Anuradhapura zijn nieuwe verblijf vond. Een kort verblijf welteverstaan, want door de geografische ligging woedde er vaak oorlog in het noorden tussen de Tamils en Sinhalezen waardoor zowel Anuradhapura als Polonnaruwa niet als veilige koningsstad werd bevonden. Eind zestiende eeuw werd Kandy benoemd tot hoofdstad van het toenmalige koninkrijk Sri Lanka en werd de tand in de Dalada Maligawa geplaatst. Omdat tijdens het Perahera onder andere Boeddha wordt vereerd, wordt dit festival ook de tand van Boeddha vereerd in Kandy en wordt het festival in Kandy zeer uitbundig gevierd.

Het festival van nu

Het Perahera in Kandy bestaat uit ontzettend veel gebruiken. De tempels in Kandy wordt met verlichting versierd en kanonnen worden aangestoken voor een ferme knal. Maar de meest belangrijke traditie is de parade die elke dag zijn weg baant door de straten van Kandy. Fakkeldragers, vaandeldragers, dansers en acrobatische taferelen tekenen de parade welke bestaat uit het Kumbal en het Randoli. De Kumbal parade is meer ingetogen waarbij de Nilames geen deelnemen en zowel de olifanten als de drummers niet uitzonderlijk feestelijk gekleed zijn. Daarbij is de parade stoet gedurende het Randoli ook vele malen groter. Een grote menigte vult de straten en er hangt een bijzonder magische sfeer die niet in woorden is uit te leggen.

Wanneer is het Perahera Festival in Sri Lanka?

Het festival duurt 10 dagen en eindigt altijd op de nacht van de volle maan in augustus. Naarmate het festival duurt, neemt het spektakel en ook de drukte toe. De Kumbal optocht vindt altijd de eerste 5 dagen plaats en de 5 Randoli optochten de 5 dagen daarop. In 2019 vindt het festival plaats van 5 tot en met 15 augustus, waarbij op 16 augustus het festival met een officiële ceremonie bij het meer van Kandy wordt beëindigd.

Perahera festival met Srilankarondreis.com

Net als Pasen in Vaticaanstad, carnaval in Rio de Janeiro en Koningsdag in Amsterdam, is het Perahera in Kandy een unieke gebeurtenis waar je voor op reis gaat. Het festival valt in de Nederlandse zomervakantie, wij hebben de beste zitplaatsen voor de parade en een bezoek aan het Perahera past perfect in een complete rondreis door het land. Heb je interesse en wil je meer te weten komen over de mogelijkheden, neem dan snel contact met ons op!

Populaire Rondreizen

Gerelateerde Blogs